ABECEDA MRŠAVLJENJA

D
ebljina (gojaznost ili pretilost) - je prekomjerno nakupljanje masti u organizmu (pod kožom i uvezivnom tkivu unutarnjih organa) što dovodi do povećanja tjelesne težine. Najčešći uzrok debljine je preobilna ( pogrešna prehrana) i smanjena tjelesna aktivnost. Naravno, debljinu mogu uzrokovati i razne bolesti kao i neki lijekovi. Obzirom da debljina narušava zdravlje smatra se bolešću od koje boluje i do 50% odraslih i do 30% djece. Debljina narušava kvalitetu življenja i skraćuje životni vijek.

Svaki program mršavljenja je specifičan i zahtjeva potpuno individualan pristup svakom pojedincu. Individualni programi imaju niz prednosti koje se odnose na izradu programa prilagođenog baš Vama, osigurava različite sadržaje kao što su: analiza tjelesne mase, izradu dietnog plana i jelovnika, tretmane za tijelo, kontrolirano treniranje u malim grupama ili potpuno individualno s osobnim trenerom.

Program mršavljenja zahtjeva i stalnu potporu iskusnih i stručnih terapeuta u koje imate povjerenje.Stalni kontakt, praćenje i podrška koju ćete dobiti od stručnog terapeuta je važan faktor u programu mršavljenja.

Postoji bezbroj lijekova za suzbijanje apetita, savjeta i prijedloga redukcijskih dieta. NESTRPLJIVOST je jedna od glavnih osobina radi čega se poseže za brzim rješenjima. Brza dieta koja će u 15 dana skinuti 5-9kg ili sl.sigurno nije mudra odluka. Razne vrste čajeva su svakako dobrodošao napitak ali kao jedino sredstvo za mršavljenje sigurno neće donijeti nikakav rezultat.

Za smanjenje tjelesne težine je potrebna redukcijska dieta koja u prehranu uključuje vrijedne i raznovrsne obroke koji imaju manju kalorijsku vrijednost. Svakako ne treba zaboraviti važnost POKRETA jer bez njega nema rezultata. Šetnja, tjelovježba, plivanje itd.su neizostavni. DEBLJINA = ENERGETSKI UNOS veći od ENERGETSKE POTROŠNJE. Organizam dobiva energiju razgradnjom hranjivih tvari (ugljikohidrati,bjelančevine,masti) u tjelesnim stanicama oksidiraju pri čemu oslobađaju energiju. Dobivena energija je potrebna za normalnu aktivnost svih organa (bazni metabolizam), za sve kemijske procese koje se odvijaju u tijelu i za rad. Koliko je potrebno energije? To ovisi o svakom pojedincu (spolu, zdravstvenom stanju, tjelesnoj aktivnosti, težini fizičkog rada itd.) Ova činjenica samo potvrđuje važnost individualnom pristupu programa za mršavljnje.

ZANIMLJIVOSTI - 200.000.000.000!!! ne, nije dobitak na lotu. Debele osobe mogu imati i do 200 milijardi masnih stanica. Već stvoren broj masnih stanica se ne može smanjiti. Npr. Unosom 7000 kalorija u tijelu nastaje 1 kg masti. Mast se prvo pohranjuje u već postojeće stanice, a kada one postanu velike da ne mogu čuvati pohranjenu mast, nastaju nove.

Nešto o HRANJIVIM TVARIMA

Ugljikohidrati – se dijele u 3 skupine. Prva skupina su jednostavni ugljikohidrati (monosaharidi), druga skupina su dvostruki ugljokohidrati (disaharidi) i treća skupina su složeni ugljikohidrati (polisaharidi). Jednostavne ugljikohidrate nalazimo uglavnom u voću i medu. Dvostruki ugljikohidrati su saharoza (šećer) i laktoza (mlijeko). U treću skupinu spadaju: škrob, glikogen, celuloza i pektin.

Razgradnjom ugljikohidrata u organizmu se oslobađa energija koja bi trebala sačinjavati 55 do 58% cjelodnevne energije.


Bjelančevine – su sastavni dio svake stanice. Ljudsko tijelo može iskoristiti bjelančevinu tek kada ih probavi u želucu i crijevima i razgradi na aminokiseline koji su osnovni sastojci bjelančevina. Postoji nekoliko važnih aminokiselina koje nazivamo esencijalne (životno važne) a ljudsko tijelo ih ne može sintetizirati samo već ih čovjek mora unijeti u organizam hranom.

Energija koju daju bjelančevine treba iznositi oko 10 do 12% od potrebne cjelodnevne energije. Masti – su energetski najvrjednije. Razlikujemo vidljive masti (one koje dodajemo hrani) i nevidljive masti. (one koje su sastvani dio namirnica). Razlikuju se još i prema vrsti masnih kiselina (zasićene i nezasićene) Mogu biti životinjskog i biljnog porijekla.

Masti ljudskom organizmu daju oko 30% cjelodnevno potrebne energije

Vitamini – su također važni u prehrani iako su potrebni u manjim količinama. Treba nastojati održavati ravnotežu vitamina jer nije dobro ako nedostaju ali isto tako ako ih je previše. Za pravilnu prehranu je važno znati da vitamine razlikujemo prema topljivosti – one koji su topivi u vodi (B, C i H) i one koji su topivi u masnoćama (A,D,E i K)

Minerali – najvažniji minerali potrebni čovjeku su: kalcij, fosfor, željezo, bakar,jod, natrij i kalij. Raznolika, uravnotežena prehrana će osigurati dovoljno minerala.

 

Što je abeceda mršavljenja?   To je cjelovita terapija koja se sastoji od:

 1. Analize tijela – precizna dijagnostika kojom procijenjujemo trenutno stanje tijela, mjerenja i praćenje napretka
 2. Izrade individualnog programa - definiranje cilja, izrada programa treninga, izrada jelovnika, plan aromaterapijksih tretmana za tijelo
 3. Dijetoterapija – izrada programa prehrambenih navika prema vašim potrebama
 4. Detoksikacija organizma
 5. Edukacija o zdravijem načinu življenja (jutarnje i dnevne rutine, promjene prehrane prema godišnjim dobima)

Zajedno s vama, veselimo se vašim "izgubljenim" kilogramima, no to nije naš jedini cilj.

Cilj nam je biti dio vaše promjene , podrška i oslonac. Naš program smo jednostavno nazvali abeceda mršavljenja zato jer sve navedeno manje-više svi znamo (kao abecedu) ! Želimo vas podsjetiti i potaknuti na promjenu u cilju boljeg i zdravijeg življenja.

Ne nudimo vam čuda tipa: „mršavite ležeći“ ili „čarobni napitak za mršavljenje“! Na ovaj način sigurno nećete izgubiti 5 cm nakon jednog tretmana , a sigurno niti 4 kg!

 

USLUGA TRAJANJE CIJENA
Edukacija o zdravijem načinu življenja - promjene prehrane prema godišnjim dobima i dnevne/jutarnje rutine 60 min €50,00
376,73 kn
Detox individualni tretman - aromaterapijska masaža tijelo i lice + suho četkanje + lupkanje + oblog od đumbira ili gline 90 min €70,00
527,42 kn
Paket detox 4x - dolazak svaki drugi dan €200,00
1.506,90 kn
Terapijske vježbe 60 min €20,00
150,69 kn
Paket terapijske vježbe 8 dolazaka 2x tjedno €130,00
979,49 kn

 

NUDIMO VAM POTPUNU PROMJENU – PREOBRAZBU!!!

Škola kuhanja

 

PROGRAM DETOKSIKACIJE

Unutarnja toksičnost tkiva, krvi i staničnih tekućina je plodno tlo za bolesti i degeneracije. Nikakav lijek niti kirurški zahvati nemogu ispraviti ovaj problem jer nije riječ o bakterijama,manama ili genima. Uzrok ovog problema leži u toksičnosti tijela, stanje koje je poznato pod nazivom toksemija.

Jednostavno pojašnjeno, ako vidite hrpe smeća pune muha, ne krivite muhe! Ako se muha pokušate riješiti kemikalijama nećete uspjeti, jasno je svima da se mora prvo riješiti smeće pa će nestati i muha. Isto pravo vrijedi i za ljudsko zdravlje. Jedini način za izliječenje i dobro zdravlje je ukloniti ”smeće” i osloboditi tijelo toksičnosti koja zagađuje krv i tkiva, privlači bakterije i oslabljuje otpornost i imunitet.

Normalno, zdravo ljudsko tijelo prirodno se čisti samo od sebe toksimija se javlja kada se toksini zadrže i uskladište u tijelu zbog toksične preopterećenosti ili slabljenja prirodnih tjelesnih funkcija.

Ukratko ću pobliže objasniti osnovnu prirodu toksemije. U zdravom ljudskom tijelu krv i sve tjelesne tekućine trebaju biti alkalne. Tkiva i stanice trebaju biti dobro opskrbljene kisikom. Bakterijske, gljivične i virusne infekcije ne mogu se razviti u tkivima koja su dovoljno alkalizirana i oksigenirana. Kada unutrašnja toksičnost pređe kapacitet tijela nastaje problem acidoze (viška kiseline) i hipoksije (nedostatka kisika). Bakterije, virusi, gljivice u takvoj sredini lako se množe i napreduju.

Kombinacijom različitih detoksikacijskih metoda, kao što je post, crijevno ispiranje, sirovi sokovi, detoksikacijska dijeta riješiti ćemo lako stanje povećene toksičnosti tijela i spriječiti razvoj različitih bakterija prije no što nastane bolest i ošteti vitalne organe.

Navodim najpoznatije simptome koji su povezani sa toksičnim stanjem tkiva:

 • Žgaravica umor
 • Alergije gubitak kose
 • Glavobolja artritis
 • Gljivične infekcije tjelesni smrad
 • Gastritis učestale prehlade
 • Sinusitis depresija
 • Psorijaza hiperaktivnost
 • Bojazan slinavost
 • Sve vrste raka

Jedino i racionalno riješenje za zagađenost je ČIŠĆENJE. ”SREDITI SE” reguliranim programom detoksikacije. Da bi program detoksikacije bio učinkovit, trebate uzeti najmanje tri dana potpunog odmora i totalnog opuštanja.

Zapamtite: djelotvorna detoksikacija i opravljanje tijela može se postićijedino kada se um odmara.

Uz čišćenje tkiva i krvi detoksikacija pruža veliku korist za opće zdravlje i dugovječnost.

Obzirom na današnji stil življenja, provoditi detoksikaciju dva puta godišnje tri do sedam dan svakako je vrijedno uloženog truda.

Začudit ćete se kako se dobro osjećate i bolje funkcionirate nakon što ste isprali sve toksične viškove i obnovili prirodnu ravnotežu krvi i tkiva.

Uspostavljanje potrebne ph vrijednosti

 1. Jednostavno prvo naučite pravilno disati pomoću dijafragme
 2. Svako jutro na tašte popijte 2 dl tople limunade (limun možete zamijeniti grejpom)
 3. Neti – nazalni tuš. Ova metoda sadrži cijelu morsku sol ( krupna morska sol) otopljenu u toploj vodi za blago ispiranje sinusa. Ovo je osvježavajuće ispiranje koje poboljšava nazalno disanje, potpuno vraća njuh i detoksicira sinusne prolaze.

Čišćenje organa za izlučivanje

Postoje četiri glavna odvodnjavanja u tijelu, preko kojih se izlučuje otrovni otpad iz organizma: koža, pluća,bubrezi i mjehur i debelo crijevo.

KOŽA

 1. Samomasaža – svako jutro cijelo tijelo ”istrljati”od vrha nožnih prstiju do vrha glave grubljom rukavicom ili frotirom
 2. Kupka – recepture koje ća odgovarati baš vama potražite kod aromaterapeuta
 3. Kupanje u moru
 4. Masaže
 5. Lagane vježbe

 

PLUĆA

 1. Vježbe dubinskog disanja
 2. Svakodnevno vježbanje
 3. Kupke – umirujući biljni ekstrat u parnoj kupki djeluje ljekovito na nježno tkivo pluća
 4. Refleksoterapija – „masaža“ stopala i šaka

 

BUBREZI I MJEHUR

 1. Biljni čajevi - potražite savjet fitoterapeuta
 2. Piti 2 do 3 litre vode denevno SAMO tjekom detoksikacije
 3. Refleksoterapija

 

DEBELO CRIJEVO

 1. Crijevno ispiranje
 2. Napitak – limunada s lanom
 3. Čaj krkovina i sena
 4. Refleksoterapija

Samomasaža je jednostavna i praktična tehnika, koja se može primjeniti u svako doba, održava protočnost tjelesnih tekućina.

Upute za neke od tehnika samomasaže:

 • Akupresura
 • Tiskanje i trljanje
 • Četkanje
 • Lagano lupkanje

 

AKUPRESURA – četiri su najkorisnije točke samoakupresure tijekom detoksikacije, ukratko ću ih objasniti:

 1. Dolina sklada – nalazi se između baze palca i kažiprsta. Pritisnite vrhom palca duboko ovu točko i držite desetak sec.zatim pustite pa trljajte površinu u krugovima, sve ponovite dva ili tri puta.
 2. Glavni lovac – nalazi se na stopalu i ekvivalent je već pomenutoj točki na ruci. Smještena je između tetiva velikog i drugog nožnog prsta oko tri cm poviše proreza između nožnih prstiju.
 3. Trostruki yin presjek – ova točka se nalazi na jednu širinu ruke iznad gležnja, na unutrašnjoj strani potkoljenice.
 4. Pjenušavo proljeće – smještena je na sredini tabana, pet cm ispod srednjeg nožnog prsta

 

TISKANJE I TRLJANJE

Ova tehnika se može upotrijebiti na zglobovima i mišićima, vrata, ramena, ruku i nogu kako bi potakli drenažu limfnih kanala, pokrenuli cirkulaciju krvi, izbacili toksične viškove iz tkiva. Prvo protrljajte dlanove kako bi ih napunuili energijom, zatim prstima i palcem desne ruke čvrsto uhvatite i stisnite mišiće i tetive lijevog dijela tijela, potom ubrzano trljajte površinu dlanom. Počnite na vratu i ramenima, obrađujte prema dole niz ruke do prstiju, a onda od bedra do nožnih prstiju. Nakon toga lijevom rukom na isti naćin obradite desnu stranu tijela.

 

ČETKANJE

Ova tehnika se koristi za četkanje, oslobađanje toksina iz različitih organa. Koristi napunjen dlan kao četku, nakon što zagrijete dlanove koristite jedan savijeni dlan četkajući prema dole površinu tkiva koji želite tretirati, kao da pokušavate nešto obrisati s kože i daleko baciti.

Drugi provjereni način brze detoksikacije je četkanje cijele površine tijela. Koristite suhu četku od prirodnih vlakana. Četkajte brzo unutarnju stranu ruku od ramena prema prstima, niz cijelu površinu nogu od bokova do stopala te niz prednji i zadnji dio trupa krećući se od vrata prema dole. Ovo je kvalitetan način pokretanja limfe i stimuliranja mikrocirkulacije krvi u površnom tkivu.

 

LAGANO LUPKANJE

Terapija laganog lupkanja ima puno koristi za detoksikaciju. Razbacuje energiju, pokreće cirkulaciju i limfnu drenažu, potiče izlučivanje žlijezdi, oslobađa toksične viškove i čisti blokirane merdijane. Potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

Postoje dva načina primjene ove terapije. Jedan način je lagano presaviti prste i palac zatvarajući dlan kao da želite zahvatiti vodu u šaku, a drugi način je da lupkanje izvodite zatvorenom šakom.

Lagano lupkaje postranično, jednom rukom ,od pazuha prema bokovima te od ključne kosti niz prednji dio prsiju i trupa do struka. Ponovite drugom rukom na drugoj strani.

Nakon toga možete napraviti lupkanje tri dijela tijela i to: glava i vrat, središte prsiju i bubrezi.

a) Glava i vrat – protrljajte dlanove i stisnite šake. Ritmično lupkajte vrat s obje strane kralježnice (ne po kralježnici), od ramena nastavljajući preko lubanje i po vrhu glave do crte kose pa natrag. Vibracije stimuliraju izlučivanje hormona hipofize.

b) Prsno lupkanje – ritmično lupkajte stisnutom šakom, drugim člancima prstiju, po prsnoj kosti. Jedan jači udarac a onda dva lakša. JEDAN, dva, tri.... ovo lupkanje stimulira prsnu žlijezdu čime se jača imunološki sustav. Osim toga, ovo lupkanje izbacuje toksične nakupine iz pluća, a ima i blagotvoran učinak na srce.

c) Lupkanje bubrega – gornjom površinom stisnute šake lupkajte naizmjenično u predjelu bubrega. Vibracije stimuliraju nadbubrežnu žlijezdu čiji hormoni reguliraju širok raspon vitalnih funkcija. Na ovaj način istiskuju se toksične nakupine u bubrezima, uklanjaju se kristalizirani kiselinski viškovi prije nego se formiraju bubrežni kamenci.

 

Treba svakako napomenuti i vježbe koje su važne u svakodnevnom životu, a posebno tijekom detoksikacije. Najbolje vrste vježbe za detoksikaciju su joga, vježbe istezanja i rastezanja, te svakako neizostavne tehnike opuštanja. Osim toga ne zaboravite hodanje,savršenu tjelovježbu za koju vam ne treba ništa posebno, osimdobr volje!

Dah i disanje još jedna od važnih funkcija koju često uzimamo zdravo za gotovo.

Dah je most koji povezuje tijelo i mozak. Samo petnaest min. sporog, reguliranog dubokog disanja potiče krvotok, snižava krvni tlak, poboljšava probavne funkcije, stimulira žlijezde, smiruje mozak, umiruje emocije i smanjuje stres!

Jednostavno sjedite ravnih leđa i duboko dišite, udišite i dugo, dugo izdišite! Vrijedi se potruditi.

Za detaljnija pojašnjenja potražite savjet terapeuta.

Anticelulitni tretmani

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufnanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija"