Botanički naziv: Ocimum basilicum

Porodica: Lamiaceae

Vrste bosiljka se razlikuju po veličini, obliku listova, boji i okusu, a čak i unutar same vrste miris i okus mogu biti različiti, ovisno o tlu, klimi i uvjetima uzgoja. Osim toga , u uzgoju dolazi do samokrižanja pa čak i botaničari ponekad ne prepoznaju neke vrste bosiljka. U toplijim krajevima odbjegne kulturi, pa ga ima i podivljalog uz naselja. Osim po vrtovima bosiljak se danas često uzgaja kao lončanica po terasama, balkonima i prozorima. Poznat je kao biljka zaštitnik obitelji i kao biljka koja sprječava zle sile.

 

Indikacije i djelovanje:

Izvanredno je sredstvo protiv bolova. Djeluje stimulirajući i ojačava umno i fizički zamoren organizam, pomaže koncentraciju, bistri misli i povećava efikasnost misaonih procesa. Smanjuje tjeskobu i depresiju, stanje histerije i s tim povezanu nesanicu. Kao antiseptički sastojak koji poboljšava obrambene snage organizma, on potpomaže djelovanje drugih eteričnih ulja u terapiji bronhitisa, prehlada, gripe, upaljenih sinusa. Indikacije: neuralgije, migrene, bolovi i grčevi mišića, strahovi, depresija, histerija, nesanica, fizički i umni zamor , apatija, prehlade, katar, upale sinusa, bolovi kod reume i artritisa, giht, ugrizi insekta, nedostatak koncentracije, probavne smetnje, povraćanje, štucavica. Zbog svojih karakteroloških osobina, mudrosti, dugovječnosti, sigurnosti koju nosi daje se osobama koje su nesigurne, depresivne i bezvoljne. Izvrsno je anti šok ulje koje se može upotrijebiti za prvu pomoć kao inhalacija. Bosiljka otvara, pušta emocije da odrađuju, dozvoljava protok energije, jača, ali ne dozvoljava da odemo u neku maniju. "Zelena" nota bosiljka i njegova terapeutska djelovanja daju velike mogućnosti za različite kombinacije; Npr.:

  • u terapeutskim kupkama za liječenje ovisnosti (droga, alkohol) i to u kombinaciji sa: petit-grain, crvenim timijanom, cedrom i lavandom.
  • za oslobađanje od žalosti i tuge sa ylang-ylang , patchouli, timijan i mandarina.
  • za podizanje samopoštovanja sa lavandom, kuminom, mandarinom, geranijem, i gorkom narančom.

Eterično ulje bosiljka u uljima za masažu osvježuje i dobro djeluje na umornu kožu, te opušta mišiće. U mirisnim svjetiljkama eterično ulje bosiljka ublažiti će glavobolju, otkloniti umor, pojačati koncentraciju naročito u kombinaciji sa lavandom. Nekoliko kapi bosiljka na maramici koja se pričvrsti na otvor za ventilaciju u automobilu poboljšati će koncentraciju tijekom vožnje. Pomiješan sa bergamontom i geranijem osvježiti će zrak i olakšati probleme tijekom prehlade. Kombinacija ružmarina, lavande i bosiljka poboljšava pamćenje. Bosiljak sa bergamontom i lavandom oslobađa tjeskobe. Kupke od lavande, bosiljka i geranija umiriti će živce i olakšati san. Bosiljak i geranij u kupki povećati će nam energiju. Pošto izaziva znojenje upotrebljava se i za snižavanje temperature i čišćenje organizma. Pravilnom upotrebom bosiljka ne javljaju se nikakve štetne posljedice, ali se eterično ulje bosiljka ne smije koristi tijekom trudnoće, a prilikom upotrebe u mirisnoj lampici treba biti oprezan , jer sadrži fenole.

Pravilnom upotrebom bosiljka ne javljaju se nikakve štetne posljedice, ali se eterično ulje bosiljka ne smije koristi tijekom trudnoće, a prilikom upotrebe u mirisnoj lampici treba biti oprezan, jer sadrži fenole.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik