Botanički naziv: Juniperus communis

Porodica: Cupressaceae

Borovica se još u našim krajevima naziva šmrika,kleka,brinja. Kao ljekovita biljka poznata je još iz Antičkog doba, Grci i Rimljani koristili su je kao lijek i protuotrov kod ugriza otrovnih životinja. U srednjem vijeku grane borovice palile su kako bi njezin dim dezinficirao prostor i rastjerao zle duhove. Pepeo se poslije stavljao u vino i upotrebljavao kao diuretik, a namočen u vodu koristio se kao lijek protiv kuge.

 

Indikacije i djelovanje:

Ulje ploda borovice indicirano je kod: upala zglobova, reumatoidnog artritisa, bolova u mišićima, nakupljanju tekućine, zastoju limfe, celulita,poremećaja vezanih uz stres. Ulje iglica i drva koristi se kod dišnih infekcija, upala, pospješuje znojenje, za njegu masne kože i kose, tretiranju proširenih vena i hemeroida. Borovica također i; olakšava iskašljavanje i smiruje kašalj,čisti krv i uklanja štetne tvari iz krvi, potiče apetit i regulira neredovitu probavu,potiče bolji rad jetre i izlučivanje žuči,potiče bolji rad bubrega, izlučivanje mokraće i dezinficira mokraćne kanale. Sastavni je dio svih diuretičkih mješavina.

Eterično ulje borovice ima veliki utjecaj na mentalno emotivni status čovjeka. Kako na fizičkoj razini rješava problem zaostoja tekućine, tako i na mentalno emotivnoj razini čisti i rješava problem nakupljenih emocija i mentalnih stavova koji onemogućuju napredak. Borovica će očistiti sve ono nepotebno u nama i omogućiti prihvaćanje i usvajanje novih spoznaja i emocija.

U kulinarstvu bobice borovice imaju veliku primjenu kao začin koji se dodaje mnogim jelima od mesa,paštetama, umacima,jelima od divljači. Osušene bobice borovice koriste se za izradu rakije „klekovače“, sastavni su dio „gin-a“, u skandinaviji se radi pivo od bobica borovice, a u Francuskoj se proizvodi vino. U Njemačkoj se proizvodi posebna vrsta octa od borovica „Wacholderessig“. Osim bobica borovice u narodnoj medicini upotrebljavaju se i proljetni izbojci i pupoljci od kojih se izrađuju sirupi i ljekoviti mliječni napitak, a koriste se i kao oblozi i kupke.

Eterično ulje borovice ne upotrebljavati kod osoba sa poremećenom funkcijom bubrega, trudnicama i maloj djeci.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik