Botanički naziv: Cupressus sempervirens

Porodica: Cupressaceae

Ova vrlo stara vrsta drveta datira još iz doba Tercijara. Izuzetno je dugovječan pa se za neka stabla smatra da su stara 2000 godina. Poznavale su ga sve drevne civilizacije, od njegovog drveta se izrađivao namještaj za hramove, korišten je za izradu egipatskih sarkofaga, smatra se da je križ na kojem je razapet Isus napravljen od čempresa. Zbog svoje dugovječnosti i elegancije sađen je po grobljima kao simbol vječnosti. Lijekovita svojstva poznata su još od vremena Asiraca koji su čempres koristili kao lijek protiv hemeroida, Kinezi su žvakali češere protiv opadanja zubi, grčki liječnik Galen preporučivao ga je protiv unutarnjeg krvarenja.

 

Indikacije i djelovanje:

Indiciran je kod: proširenih vena, popucanih kapilara i tretiranju hematoma, prvo ulje odabira kod hemeroida. Kako harmonizira protok krvi nezaobilaz je u tretiranju menstrualnih bolova i povećanog krvarenja, isto tako i u tretiranju problema menopauze naročito naglih napavala vrućine – valunzi, te kod tretiranja PMS zbog svog hormonalnog djelovanja. Kod muškaraca inidiciran je u tretiranju adenoma prostate i upale prostate. Kako pomaže cirkulaciju krvi indiciran je i kod tretiranja reumatskih oboljena, edema nogu i zastoja limfe. Zbog svog osvježavajućeg i umirujućeg mirisa koristimo ga i u tretiranju nervnih napetosti izazvanih stresom, te tuberkoloze pluća i napada astme. Nekoliko kapi čempresa u mirisnoj lampici osvježiti će prostor, ali i djelovati umirujuće.

Kako je čempres simbol dugovječnosti, snage koristimo ga kod ljudi koji se nalaze na životnim prekretnicama kako bi se mogli nositi se sa promjenama u sebi i oko sebe, također se koristi kod stanja duboke tuge i žalosti, jer ima sposobnost čišćenja i otpuštanja mentalno stavova i emocija za koje smo se vezali, a koje nam onemogućuju da kranemo dalje. Čempres je vrlo suptilno ulje koje će nas na lagan i profinjen način voditi kroz promjene dajući nam osjećaj sigurnosti, stabilnosti i svevremenosti.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik