Botanički naziv: Piper nigrum

Porodica: Piperaceae

Ljekovita svojstva papra su mnogostruka; tradicionalna indijska medicina ga koristi kao sredstvo protiv prehlade i kašlja, ayurvedska medicina ga preporuča kao tonik za živce, kineska medicina ga koristi kao lijek protiv proljeva. Kao vrlo važan i skupocijen začin bio je poznat i u Europi, Grci i Rimljani koristili su ga za poboljšanje probave, a njime su se i plaćale carine, u srednjem vijeku porez i ostali nameti i od tada potječe izraz „paprena cijena“. Papar je opisan u mnogim farmakopejama češće kao sastojak pripravaka, a rjeđe kao samostalan lijek. Osim kao začin papar je bio poznat i kao afrodizijak i sredstvo za liječenje impotencije. Papar u velikim količinama može uzrokovati upalu sluznice bubrega, krvarenje bubrega i njihov prekomjeran rad, stoga bi osobe koje imaju problema sa bubrezima trebale izbjegavati papar.

 

Indikacije i djelovanja:

Eterično ulje papra indicirano je kod: otežane i usporene probave, bronhitisa, dišnih infekcija. Papar potiče stvaranje probavnih enzima u gušterači, koristi se kod problema impotencije i frigidnosti. Poboljšava cirkulaciju krvi i prokrvljenost kože. Koristimo ga kod reumatskih i artritičnih bolova, te bolova i grčeva u mišićima. Zbog svog zagrijavajućeg mirisa koristan je i u tretmanima stresa, nervoze i nesanice. Poboljšava koncentraciju i pamćenje , smiruje i jača živce, što ga čini dobrim odabirom za tretiranje osoba koje mnogo rade i pate od tzv. „managerskog stresa“. Eterično ulje papra daje nam snagu, naročito potiče snagu duha i oštroumnost, da bismo ostali dosljedni sebi i donjeli prave odluke bez obzira na mišljenje drugih. Ono nam pomaže da ostanemo čvrsti i dosljedni slušajući svoj unutarnji glas i slijedeći svoje težnje i svoj put ka zadanom cilju.

Papar u velikim količinama može uzrokovati upalu sluznice bubrega, krvarenje bubrega i njihov prekomjeran rad, stoga bi osobe koje imaju problema sa bubrezima trebale izbjegavati papar.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik