Botanički naziv: Pelargonium graveolens

Porodica: Geraniaceae

Geranij je poznat još od srednjeg vijeka kada je uzgajan kao lončanica. Na dvorovima su lončanice bile tako smještene da su dame svojim krinolinama dodirivale listiće iz kojih se širio prekrasan miris za koji se smatralo da ima afrodizijačku moć. To je poprimilo tolike razmjere da je engleski parlament čak donio zakon po kojem su brakovi za koje se dokaže da su sklopljeni pod utjecajem geranija mogli biti poništeni. Obzirom na područje iz kojeg dolazi različiti mu je kemijski sastav, geranij sa otoka Reuniona poznat kao burbon bogat je alkoholima i esterima.

 

Indikacije i djelovanje:

Kod gljivičnih i bakterijskih infekcija kože, zastoja limfe, zastoja tekućine u organizmu, PMS i simptoma menopauze.Regulira cirkulaciju krvi, stimulira rad adrenalnih žljezda, ima diuretička svojstva pa se koristi u tretiranju celulita, otečenih zglobova i za ublažavnje simptoma šećerne bolesti.

Geranij se smatra jakim socijalnim uljem što ga čini pogodnim za tretiranje stanja depresije, nervoze, tjeskobe posebno uzrokovane pretjeranim radom. Nekoliko kapi geranija u poslovnom prostoru osigurati će opuštenu i ugodnu radnu atmosferu, te pogodovati boljoj komunikaciji zaposlenih. Geranij smiruje uznemirenost, olakšava frustracije i razdražljivost. Geranij je preporučljiv za radoholičare, mentalne osobe koje su izgubile radost, spontanost, jer nam pomaže da se ponovo povežemo sa svojom intimom , a ujedno olakšava komunikaciju kako nas samih sa sobom, tako i sa okolinom.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik