Botanički naziv: Salvia officinalis

Porodica: Labiatea

Ime kadulje potječe od latinskog salvere, što znači spasiti, izliječiti. Prvi zapisi o ljekovitosti kadulje sežu još 2000 godine prije Krista. Stare civilizacije upotrebljavale su kadulju kao lijek za gotovo sve bolesti, imala je status svete biljke pa se sakupljala za ceremonije, bila je sastojak smjese za balzamiranje, ali i simbol plodnosti, dobrog zdravlja i dugog života. Karlo Veliki toliko je cjenio kadulju da je čak donio zakon po kojem se naređuje uzgoj kadulje u samostanskim vrtovima. U 17. stoljeću Kinezi su toliko cjenili kadulju da su mjenjali 3 sanduka kineskog čaja za 1 sanduk kadulje. I danas kadulja ima značajno mjesto u narodnoj medicini zbog svog antibakterijskog, antifungicidnog i antivirusnog djelovanja.

 

Indikacije i djelovanje:

Kadulja je pravo žensko ulje, zbog svog estrogen like djelovanja indicirana je kod bolesti i stanja vezanih uz reproduktivni sustav žena kao što su: amenoreja, dismenoreja, menopauzalne tegobe, PMS, kao dodatna terapija kod HPV i herpesvirusnih infekcija, tretiranja neplodnosti i uravnoteženja menstrualnog ciklusa . Indicirana je i u reguliranju znojenja, kožnih ekcema,reumatizma i artritisa. Kap kadulje na četkicu za zube riješiti će problem paradentoze i krvarenja desni. Sjedeće kupke od kadulje upotrebljavaju se kod upalnih procesa urogenitalnog trakta. Kadulja pospješuje izlučivanje mokraćne kiseline, te pomaže kod gihta, pospješuje rad bubrega i dezinicira mokraćne kanale. Pomaže kod nadražene kože, gnojnih upala kože, čireva i gljivica.

U aromaterapiji kadulju karakterološki smatramo zrelom iskusnom ženom jer posjeduje stabilnost, mudrost i dugovječnost. Ona vraća stabilnost, uravnotežuje hormonalnu sliku organizma, samim tim daje osjećaj sigurnosti i samosvjesnosti.

Kontraindicirana je kod osoba koje boluju od epilepsije, trudnica i male djece. Zbog velike količine ketona smatra se neurotoksičnom.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik