Botanički naziv: Foeniculum dulce

Porodica: Apiaceae

Komorač je jedna od najstarijih uzgajanih biljka, a kao lijek, povrće i začin koristi se više od 4000 godina. Stari Egipćani koristili su komorač kao začin i lijek protiv nadutosti, Grci kao lijek protiv kašlja, a Rimljani su konzervirali komorač u octu i slanoj vodi i njime začinjavali hranu i liječili želučane i probavne tegobe. Rimski vojnici jeli su komorač da bi ostali zdravi, pobjednike su kitili vijencem od komorača, a žene su ga jele da bi ostale vitke. Plinije ga već u 1 stoljeću navodi kao lijek za 22 bolesti. Za Anglosase komorač je bio jedan od devet svetih biljka, Karlo Veliki ga je proglasio obaveznim sastojkom svakog carskog vrta, Hildegard von Bingen preporučavala je čaj i vino od komorača kod kašlja i želučanih tegoba, te za jačanje srca i njegu kože. Sebastian Knejpp ga je preporičavao kao odličan lijek protiv kašlja, bronhitisa, astme i upale pluća, a Nicolas Cupler samtrao je da komorač uklanja sve probavne tegobe i liječi sve bolesti želuca i crijeva.

 

Indikacije i djelovanje:

Eterično ulje komorača dobiva se destilacijom sjemenki komorača. U aromaterapiji koristimo eterično ulje“slatkog komorača“, koje za razliku od gorkog komorača sadrži svega do 5% ketona.

Inidiciran je kod: nadutosti, loše probave, bronhitisa, astme, dobar je diuretik pa ga koristimo kod problema zastoja tekućine, limfe,celulita, kao pomoć pri mršavljenju. Zbog svog estragon like djelovanja koristimo ga u tretiranju amenoreje, dismenoreje, predklimakteričkih i klimakteričnih tegoba, regulaciju menstrualnog ciklusa, bolnih i napetih grudi. Slatkastog mirisa, komorač daje snagu, osjećaj zadovoljstva, potiče veselje i zaigranost te je pogodan za osobe koje su sklone pretjeranom razmišljanju i analizi. Komorač omogućava lakšu komunikaciju kako sa svijetom oko sebe, tako i sa samim sobom bez straha ili zabrane.

Eterično ulje komorača ne koristi se u trudnoći, kod djece mlađe od 12 godina, epileptičara i osoba oboljelih od estrogeno ovisnih tumora. Zbog svog estrogen like djelovanja komorač je kontraindiciran kod osoba oboljelih od estrogeno ovisnih tumora.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik