Botanički naziv: Lavandula vera

Porodica: Lamiaceae

Ime lavanda dolazi od lat. riječi lavare što znači prati, jer su je još stari Grci i Rimljani koristili u svojim vodicama za kupanje i termama. Perzijci su palili grančice lavande u sobama bolesnika i na taj način raskuživali kuće. To se zadržalo i kasnije u doba velikih epidemija u Europi. Godine 1387 na dvoru Francuskog kralja Karla VI svi su jastuci bili napunjeni lavandom kako bi lijepo mirisali. Osim što se koristila kao miris, lavanda se destilirala te upotrebljavala u kućanstvu za raskuživanje te kao repelent, bila je važan sastojak octa, njenim eteričnim uljem se mazalo kako bi se spriječile glavobolje, smanjilo bol , zaštitilo od kuge. Upravo taj srednjevjekovni način upotrebe lavande kao analgetika, antiseptika i sredstva za dezinfekciju smatra se početkom njene primjene u medicini.

Početkom 20. st. francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse slučajno je otkrio ljekovitu moć lavande. Radeći u svom laboratoriju, zadobio je tešku opeklinu ruke, gurnuo je ruku u najbližu tekućinu, a to je bila posuda puna eteričnog ulja lavande. Osim što mu se bol ublažila, opeklina je zarasla mnogo brže i nije ostao ožiljak. Sva istraživanja provedena kasnije potvrdila su antiseptičko i antibakterijsko svojstvo lavande za koje su stari narodi znali. Za razliku od svih ostalih eteričnih ulja eterično ulje lavande može se nanositi nerazrijeđeno na kožu. U aromaterapiji lavanda glasi za "majku eteričnih ulja", te joj se karakterološki pripisuju sva svojstva majke. Ona je mila draga, puna ljubavi i pažnje , ali isto tako i zahtjevna i stroga kada treba, te se njena upotreba u aromaterapiji ne ograničava samo na njena terapeutska svojstva, nego se u sinergiji sa drugim eteričnim uljima radi na otklanjanju uzroka tegoba.

 

Indikacije i djelovanje:

Terapeutska svojstva lavande su mnogobrojna: analgetik, antiimflatorik, cikatrizant, dezinficijans, antikoagulans, antireumatik, antiseptik, carminativ, blag diuretiuk, emenagogik, hipotenzor, rubifacijans... Gotovo da nema tegobe u kojoj se ne može upotrijebiti to eterično ulje. Od kožnih problema kao što su dermatitisi, opekline, alergije, rane, čirevi, modrice preko respiratornih problema, problema srca, cirkulacije i krvnih žila, iziritirane utrobe, kolika, predmenstrualnih problema, bolnih menstruacija, glavobolja svih etiologija do nervnih napetosti, osjećaja straha i panike. Ono za što se u posljednje vrijeme naročito koristi (što nije čudo obzirom na vrijeme u kojem živimo) je za umirenje i otklanjanje pomeremećaja spavanja kako onih uzrokovanih stresom, tako i kod nesanice kod djece koja može biti uzrokovana strahom ili nemirom.

Na psihološkom planu ona umiruje, učvršćuje daje potporu , potiče samoizražavanje, oslobađa frustracija i razdražljivosti. Ma kako benigno izgledala (zbog njene upotrebe i u dječijoj dobi) lavanda je eterično ulje koje nas tjera da proniknemo u dubinu samoga sebe i iskopamo sve stare arhetipove koje smo donijeli sa sobom . Kao svaka brižna majka pobrinuti će se da taj proces prođe što bezbolnije, ali nam neće dati mira dok ga ne završimo ma kako on težak bio. Ono što znamo kada imamo lavandu uz sebe, je da imamo i podršku i zaštićena leđa, a na kraju priče će nam dati poljubac i uputit nas u novi samostalni život.

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik