Ulje crnog kima (crnog kumina) dugo je bilo nepoznato kod nas, premda se njegova ljekovitost koristila još u starom Egiptu. Popularizirano je nakon kliničkih saznanja o njegovoj djelotvornosti kod astme i raznih alergijskih bolesti kože i dišnog sustava, zavrijedivši nadimak prirodnog antihistaminika. Koristi se i kod probavnih tegoba, ali i kod raznih tumorskih bolesti. Premda bogato linolnom kiselinom, tajna njegove ljekovitosti je u timokinonima koji potječu iz eteričnog ulja otopljenog u biljnom ulju. Vrijedi pravilo ‐ što je ljuće, to je ljekovitije. Oralnim putem se uzima u dozi od 1/2‐1 čajne žličice 1‐2x dnevno nakon obroka.

Koristi se i u kozmetici kao protuupalno ulje, te kao začin u kulinarstvu, od salata do umaka i juha. Iznimno je ukusno u krem juhi od bundeva. U nas mnogi naglašavaju kako imaju ulje crnog kima iz Egipta. To je najčešće samo marketinški trik, ulje crnog kima na našem tržištu uglavnom je iz istočne Europe. Vidjeli smo kako i takva ulja imaju vrlo visoke  koncentracije  aktivnih  tvari,  a  ne  samo  ulje  iz  Egipta.  Ne  valja  ga  brkati  s eteričnim uljem iste vrste, te eteričnim uljima kima (Carum carvi) i kumina (Cuminum cyminum).

Kontakt

Srdoči 65 (kod pošte)
51000 Rijeka

Tel.: 091/1569-230
E-mail: tilia.doo@gmail.com

Kontaktirajte nas

Cjenik

Ovdje možete pogledati kompletan cjenik grupiran po kategorijama.

Kompletan cjenik